Skip to content

Galvanizálás előnyei

A galvanizálásnak számos előnye van a tüzihorganyzással szemben, különösen bizonyos alkalmazási területeken.

  1. Vékonyabb, homogén réteg: A galvanizálás vékonyabb korrózióvédelmi réteget képez a fémfelületen, néhány mikron vastagságban, míg a tüzihorganyzás rétege vastagabb. Ennek köszönhetően a galvanizált felületek simábbak és homogén felületet képez a tüzihorgany egyenetlen felületével szemben.
  2. Korlátozottan jelentkező hőhatás: A galvanizálás során a fémfelület nem érintkezik magas hőmérséklettel, így nem alakul ki hőindukció, így megvédve az elemet az esetleges deformációtól.
  3. Költséghatékonyság: A galvanizálás kedvezőbb árfekvésű eljárás és kevésbé bonyolult eljárás, kevesebb energia- és anyagfelhasználással jár, ami csökkenti az összesített költségeket.
  4. Változatos felhasználás: A galvanizálási eljárás könnyen alkalmazható a kis alkatrészektől egészen nagy felületekig, így különböző méretű és formájú elemeket is lehet kezelni vele.
  5. Környezetbarátabb eljárás: A galvanizálás során kevesebb környezetszennyező anyag és kevesebb veszélyes hulladék keletkezik, mint a tüzihorganyzás esetén, ami környezetbarátabb megoldást jelenthet.

Összességében elmondható, hogy a galvanizálás sok esetben kedvezőbb megoldást kínálhat, különösen akkor, ha fontos a vékony és egyenletes bevonat, valamint a rugalmas alkalmazhatóság és a költséghatékonyság. Azonban az alkalmazás konkrét körülményeitől is függ, és egyes esetekben a tüzihorganyzás vastagabb bevonata vagy a nagyobb mechanikai ellenálló képessége elengedhetetlen.